Everything About Japan


 
AcasaPortalGalerieCalendarFAQCautareInregistrareMembriGrupuriConectare

Distribuiți | 
 

 Heian

In jos 
AutorMesaj
Ookami
Moderator
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 1517
Varsta : 25
Localizare : Cluj Napoca T.T
Data de inscriere : 30/09/2010

MesajSubiect: Heian   Mier Ian 26, 2011 6:52 am

Perioada heian (794-1192), cea mai incredibila perioada din istoria Japoniei este echivalata doar de perioada Tokugawa din Japonia pre-moderna. Cultura japoneza a inflorit uimitor in perioada Heian. Nobilii au adoptat o cultura independenta fata de cultura chinezeasca.
Este unanim recunoscut ca in epoca Heian, literatura si in special proza scrisa de femei stinge culmi necunoscute nicaieri in lume, nici atunci nici ulterior, in Orient sau Occident.
Dar nu se poate trece cu vederea faptul ca Japonia secolului VII, aflata in plina oranduire gentilica, intra direct si masiv in contact cu civilizatia si cultura cea mai evoluata a timpului: cultura chineza. Din punct de vedere social-economic, China se afla in plin feudalism. Iar feudalismul in China venea dupa o lunga perioada de oranduire sclavagista, in cursul careia s-a pierdut orice urma de matriarhat, orice urma de egalitate intre sexe caracteristica societatii de tip gentilic.
In Japonia, feudalismul a fost introdus brutal, intr-o scurta perioada de timp, urmand direct oranduirii gentilice si fara a trece prin secole la sclavagism. In acest fel, aristrocatia feudala japoneza nou creata (de fapt transformata din nobilimea gentilica), se adapteaza la noile realitati economice, sociale, administrative, adopta eticheta curtii precum si semnele exterioare ale civilizatii noi (imbracaminte, comportament etc.), adopta scrisul si limba cjineza ca limba oficiala si a adiministratiei de stat, insa pastreaza, aproape nealterat, in planul psihologiei individuale si sociale, in planul trairii si a felului de a concepe lumea, vestigiile matriarhatului. semnul egalitatii intre sexe. Animismul, religia de bastina-sinto, in care vestigiile matriarhatului sunt vii, raman adanc ancorate in sufletul japonezului, inclusiv a noii aristrocratii feudale.
Spre deosebire de ce se intampla atunci in China ( si ce avea sa se intample in Japonia dupa aceasta perioada), nobilimea Heianului nu conferea femeii rolul de sclav al barbatului, ci dimpotriva, considera femeia ca elementul esential al vietii Heianului. Asupra femeilor si in jurul lor se concentra acel estetism si acea emotionalitate care plutea pretutindeni in atmosfera "Capitalei linistite" si a pacii.

look here

and here

editat de Blue Rose : nu mai puneti url-uri care deformeaza imaginea paginii

_________________


Ultima editare efectuata de catre Ookami in Joi Ian 27, 2011 4:20 am, editata de 1 ori
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
azami
Moderator
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 1006
Varsta : 30
Localizare : Pitesti
Data de inscriere : 13/01/2011

MesajSubiect: Re: Heian   Mier Ian 26, 2011 8:13 am

foarte interesant :D astept sa mai postezi.
istoria mi-a placut intotdeauna foarte mult,dar spre rusinea mea nu stiu aproape nimic despre istoria japoniei,asa ca astept mai multe informatii cheerleader nu e niciodata prea tarziu sa descoperi lucruri noi :D

_________________
Love is like playing the piano. First you must learn to play by the rules, then you must forget the rules and play from your heart.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://mihaelamotreanu.blogspot.com
Ookami
Moderator
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 1517
Varsta : 25
Localizare : Cluj Napoca T.T
Data de inscriere : 30/09/2010

MesajSubiect: Pana la Heian   Joi Ian 27, 2011 4:19 am


Pana la Heian

Inceputul veacului III consemneaza in Japonia existenta unei uniuni gentilice cuprinzand teritoriul provincilor de mai tarziu Iamato, Koti si Setsu. Aceasta uniune, care a stat la baza formarii statului japonez, a fost framantata de-a lungul timpului de lupta pentru putere dintre gruparile care o constituiau. In a II-a jumatate a secolului al IV-lea, reprezentantii neamului Iamato inlatura de la carma pe rivali si devin hegemonii "Tarii Iamato". In tot acest timp, a avut loc un proces de diferentiere si stratificare a societatii, ca urmare a destramarii formatiei gentilice. S-au schimbat structurile si relatiile economice, precum si raporturile din interiorul obstiilor, dintre diversele paturi sociale si exponentii acestora. S-a produs treptat o ierarhizare a straturilor, indivizilor si functiilor, atat in cadrul diverselor triburi, cat si in cadrul statului in formare. Exponentii neamului Iamato devin sefii statului, iar capeteniile diverselor grupari gentilice-supusii acestora si reprezentanti ai puterii centrale in obstile de bastina.
In secolul V e.n., primele semne ale feudalismului timpuriu in Japonia au devenit realitate. Locul darurilor constand din o parte din vanat si produse domestice pe care membrii obstii il ofereau din cele mai vechi timpuri capeteniei lor il ia obrocul in grane (tatikaro) si in produse mestesugaresti ( mitsugi). Apare in obligativitatea corvezilor (etatii) constand in muncile de constructii, irigatii si desecare a terenurilor mlastinoase. Treptat, pamantul inceteaza a mai fi proprietatea comuna a obstii detasandu-se loturi aparte (ata) capeteniei si altor membrii ai noilimii gentilice. Aceste loturi erau lucrate de acei agricultori, membrii ai obstii, care in virtutea unor diverse imprejurari saraceau si deveneau dependenti de fostii sefi tribali, acum proprietari feudali de terenuri din ce in ce mai intinse. Taranii saraci aveau statut de oameni semiliberi (tabe). De sclavi, care aparusera in Japonia cu mult inainte si care erau folositi numai in calitate de slugi domestice ii deosebea doar faptul ca isi pastrau avutul si nu puteau fi ucisi sau vanduti.
La sfarsitul secolului VI si inceputul secolului VII, carmuitorii Japoniei promoveaza tendinta de a considera puterea pe care o exercitau ca fiind in esenta diferita de a tuturor exponentilor celorlalte grupari gentilice. Printul regent Imaiado proclama in anul 605 "Legea celor 17 articole" cunoscuta si sub denumirea de "Proclamatia imparatilor Iamato".
Secolul VIII aduce intarirea proprietatii de stat asupra pamantului in Japonia, a monarhiei statului feudal timpuriu, a puterii centralizate si aparatului administrativ. Evolutia spre stasiul feudalismului mediu dezvoltat (proprietatea trece in mainile feudalilor) si al carui germene se afla acum in devenire, avea sa se desavarseasca abia pe la mijlocul sec X.
Lupta surda, dar acerba, in sanul paturilor conducatoare n-a contenit sa se desfasoare in epoca Nara (inainte de Heian). Unii reprezentanti ai vechii aristrocratii gentilice, inlaturati de la putere dupa revolutia Taika (anul 645), aspirau sa-si recastige pozitiile pierdute, avand drept adversar gruparea care a beneficiat de revolutie si care era condusa de familia Fudzivara. Dupa infrangerea nobilimii, clanul Fudzivara initiaza o politica de subminare a puterii imparatului. In cadrul acestei politici, in anul 798, micadoul este determinat sa-si transfere resedinta din orasul Nara intr-un alt oras (construit dupa modelul capitalei chineze), in provincia Imasiro, provincie in care se aflau domeniile Fudzivara. Aceasta noua capitala a primit denumirea de Heian-ke sau Heian (Capitala linistii si a pacii). Se inaugureaza o epoca de circa 4 secole linistite si pace pentru Tara Soarelui Rasare-China fiind "macinata" de razmerite interne, se reduc relatiile diplomatice dintre cele doua tari pana la intreruperea completa. Japonia obtine ragazul necesar pentru a putea da replica valului civilizator venit din exterior. In acest context, urmeaza o epoca de mare stralucire culturala, epoca Heian, sau epoca Fudzivara. Heianul, care ulterior s-a numit Kyoto, ramane capitala Japoniei pana in anul 1868.
Lipsindu-i pe imparati de puterea reala, Fudzivara urmaresc in mare parte sa desacralizeze conceptul "originii divine" a micadoului.
Devenind carmuitorii de fapt ai tarii, Fudzivara au cautat sa-si oficializeze puterea, atribuindu-si posturile de regenti, cand imparatii erau minori si de cancelari, cand suveranii erau majori. Astfel, membrii casei Fudzivara au carmuit tara de pe la mijlocul secolului IX pana la jumatatea secolului XI.

_________________
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
azami
Moderator
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 1006
Varsta : 30
Localizare : Pitesti
Data de inscriere : 13/01/2011

MesajSubiect: Re: Heian   Joi Ian 27, 2011 6:23 am

imi place,place,place!!! clap
am citit tot,mai pune cand ai timp!:> :D

_________________
Love is like playing the piano. First you must learn to play by the rules, then you must forget the rules and play from your heart.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://mihaelamotreanu.blogspot.com
Ookami
Moderator
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 1517
Varsta : 25
Localizare : Cluj Napoca T.T
Data de inscriere : 30/09/2010

MesajSubiect: Re: Heian   Vin Ian 28, 2011 7:41 am


Femeia in Heian

Femeia epocii Heian se bucura de un statut de libertate necunoscut nicaieri in lumea feudala.
Relatiile matrimoniale aveau unele particularitati. Aristrocratii erau adesea poligami, aveau uneori mai multe sotii, dintre care una era principala si se numea "doamna din odaile dinspre miazanoapte" (kitanokata), intrucat locuia conform obiceiului, in pavilionul septentronal al palatului familiei, pe cand celelalte-in cate o cladire separata primita de la parintii lor
De obicei, tinerii casatoriti locuiau la parintii sotiei, in sarcina carora ramanea intretinerea familiei nou injghebate. Alteori, fiecare membru al tanarului cuplu locuia la parintii lui, sotul venind sa-si viziteze sotia. Incetarea vizitelor era echivalenta cu divortul. Mai rareori tinerii se mutau intr-o casa noua, care nu era nici a parintilor fetei si nici a baiatului. Dar si in acest caz sarcina intretinerii cuplului revenea tot parintilor fetei, iar casa primea numele ei, nu pe al baiatului. Parintii lasau mostenire casa fiicei, nu baietilor.
In epoca Heian, femeia si-a pastrat independenta materiala, avand dreptul de a poseda bunuri, mosii si palate, de a le mosteni si transmite mai departe urmasilor. Ea nu putea fi maritata impotriva vointei ei. Ea isi putea parasi sotul si alege nestingherita pe altul, sau fara a-si parasi sotul sa aiba un amant cunoscut de anturaj. Se comporta liber in relatii, chiar si cu barbatii de rang inalt. Beneficia in egala masura cu barbatul de invatamant si cultura, de participare la ceremoniile laice si religioase. Printre poetii antologiilor oficiale si neoficiale intocmite in secolele VIII-IX, figureaza numeroase femei. Inca inainte de Heian, rolul femeii in cultura era considerabil. Insa in Heian, femeia cucereste si in literatura, si in viata o pozitie de prim rang (devine elementul necesar intregii vieti din acea epoca).
Apar poete si prozatoare, unele geniale, care compun tanka, scriu povestiri si romane, observa cu mare finete si consemneaza in insemnarile, jurnalele de zi si eseurile lor cele mai diverse si neasteptate aspecte ale vietii si psihologiei individuale si sociale.
In cadrul curtii, pentru femei era prevazuta o scara de ranguri, titluri, functii, similara cu cea a barbatiilor.
Daca in ce priveste poezia femeile erau pe deplin egale cu barbatii, ca talent si faima literara, in proza suprematia femeilor a fost zdrobitoare. In epoca Heian au aparut circa 200 de romane, povestiri, jurnale personale, memorii, eseuri, majoritatea fiind scrise de femei.
Aristrocratiilor din Heian, de obicei, nu li se spunea pe nume. Ei erau numiti dupa localitatea unde traiau sau unde s-au nascut, dupa vreun eveniment mai insemnat din viata respectivului, dupa rangul sau functia de la curte. Astfel ca porecla se schimba destul de des. Nici numele de botez medieval nu-l purta toata viata, avand un nume cand era copil, altul la maturitate si altul in eventualiatea ca se calugarea. Scriitorii foloseau pseudonime, uneori foarte multe. Orice nume nou, pseudonim, porecla, titlu, se trecea in tabelele genealogice, registrele templelor, in cronici si alte documente oficiale. Aceasta in ce priveste barbatii. Copilul de sex feminin insa nu era inregistrat in nici un act oficial.
Nici una din scriitoarele epocii nu-si pomeneste in scrieri numele, de asemenea nici varsta. Doamnele erau numite dupa porecla, la care se adauga eventual titlul, alteori se folosea numai titlul, functia, domiciliul. Titlul (sikibu, senagon, emon, daybu etc) care se adauga la porecla era de fapt al tatalui sau al sotului.

De exemplu: autoarea "Jurnalul unei vieti efemere", primul jurnal personal din istoria literaturii japoneze, scris de o femeie, se numea Mititsuna-no haha (mama lui Mititsuna), dupa numele singurului ei fiu, Fudzivara Mititsuna, functionar la curte si poet. Mititsuna-no haha nu era numai una din cele mai frumoase femei ale timpului, ci si una din cele 36 de poete considerate a fi cele mai bune din intreaga epoca Heian. Ea facea parte din acea categorie de oameni, care din frageda copilarie si pana la sfarsitul vietii aveau contingente cu literatura, dar si cu politica. Unul din frati a ajuns guvernator, iar fratele mai mic, Fudzivara Nagato, a fost un poet cunoscut al Heianului. Nepoate de frate a Mititsunei haha a devenit cunoscuta scriitoare al carei nume de asemenea nu se cunoaste, autoarea "Jurnalului Sarasin".

_________________
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
azami
Moderator
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 1006
Varsta : 30
Localizare : Pitesti
Data de inscriere : 13/01/2011

MesajSubiect: Re: Heian   Sam Ian 29, 2011 1:06 pm

mi-a placut,dar faza cu locuitul tinerilor casatoriti in case separate mi se pare infricosator lol
mult prea modern pt mine lol
oricum foarte interesant :D

_________________
Love is like playing the piano. First you must learn to play by the rules, then you must forget the rules and play from your heart.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://mihaelamotreanu.blogspot.com
Ookami
Moderator
Moderator
avatar

Numarul mesajelor : 1517
Varsta : 25
Localizare : Cluj Napoca T.T
Data de inscriere : 30/09/2010

MesajSubiect: Re: Heian   Dum Ian 30, 2011 12:05 am

Cam atat despre heian. Azami-chan ma bucur ca ti-a placut=^w^= intr-o zi ma voi documenta si despre alte epoci...intr-o zi cand voi mai gasi carti :p

_________________
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Akuma
Taiko
Taiko
avatar

Numarul mesajelor : 517
Varsta : 23
Localizare : Cluj-Napoca ^^
Data de inscriere : 29/03/2011

MesajSubiect: Re: Heian   Mier Mar 30, 2011 12:53 am

foarte mijto :X:X nam stiu pana acuma sincer neko
asta credca merge aici sincer :))https://www.youtube.com/watch?v=v2nCZI-Uw7U&NR=1 <
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Heian   

Sus In jos
 
Heian
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Everything About Japan :: Cultura traditionala :: Istorie-
Mergi direct la: